Byta däck

Tips vid byte av däck och användning av vinterdäck

Man har två olika val när man är i behov av att byta däck. Antingen kan man göra det själv eller ta hjälp av en mekaniker såsom däckskiftarna. Om du är inställd på att utföra jobbet själv finns det ett par saker att tänka på. Någonting som många gör fel är att ta i för mycket. Man tänker att bilen är väldigt robust och därför kräver extremt hårda tag, men detta är inte fullkomligt sant. Om exempelvis fälgen inte släpper från hjulnavet ska man inte ta i ännu mer. Istället ska man skruva tillbaka hjulbultarna utan att ta i för mycket. Låt bilen sänkas ner, kör runt i väldigt låg fart och se hur fälgen lossnar. Om det ändå fortfarande är problem kan man använda våld, men bara till en specifik gräns. Låt bilen hissas upp igen och använd sedan en bit av en planka eller dylikt för att slå på däcket. För stort våld kommer alltså inte att hjälpa en.

En ytterligare sak som är bra att tänka på är hur däcken som har det största mönsterdjupet alltid bör sättas baktill. Om de ”bättre” däcken sitter baktill är det mycket svårare att få sladd och man håller sig därför säker.

Nästa tips är egentligen inte endast ett tips, men även ett måste att komma ihåg. När den 1 december knackar på dörren måste man se till så att vinterdäcken är på enda tills den 31 mars om det är vinterväglag. Någonting att tänka på är att sätta på vinterdäcken redan lite tidigare så att man slipper köer av andra personer som i sista sekund har valt att byta till vinterdäck. Om det någonstans på vägen finns frost, is eller snö är det vinterväglag i görningen och vinterdäcken ska då på om datumet överensstämmer med de ovannämnda. Dubbade vinterdäck är någonting som lagen inte är särskilt glad över mellan den 15 april och 1 oktober. Tekniskt sätt är det tillåtet, men inte rekommenderat.

På tal om vinterdäck. Dessa rengör man enkelt med schampo som är speciellt gjort för bilar. Även fälgtvätt kan användas. Om man verkligen vill se till så att smutsen försvinner kan man ta hjälp av en diskborste. Notera att det är av yttersta vikt att inte glömma däcksidorna, då smuts och salt förkortar livslängden på däcken. När man sedan ska lägga undan vinterdäcken ska de antingen ligga ner eller hängas upp.

Avslutningsvis är det så lätt att man glömmer vilket däck som ska sitta var, och det är därför en god idé att märka sina däck. Detta för enkelhetens skull och för att undvika

yt

förvirring. Det enda man behöver göra är att införskaffa sig en däckkrita och sedan skriva exempelvis ”höger” på däcket eller fäljen. Ett stort antal däck har en specifik rotationsriktning och bilen kan därför fungera sämre om man inte monterar dem på rätt plats. Just därför är det bättre att själv märka ut däcken för att på ett lättare sätt komma ihåg vilket som är vad. När man väl vill ta bort märket är schampo och vatten ens bästa vän. Stålull är en extra lösning om det förstnämnda inte skulle fungera.