Bilvård

Bilvård för en friskare bil

Oavsett vilket märke, utseende eller funktion bilen har är det en sak som de alla har gemensamt. De måste vårdas för att bibehållas i toppskick. Nedan ska vi gå igenom några steg som hjälper dig att förlänga bilens liv samtidigt som utseendet blir fräscht och fint.

Först av allt ska man vara medveten om att det korrekta drivmedlet används i sin bil. ”Självfallet!” kanske man säger, men det finns tyvärr alltför många som inte tänker på detta. Istället råkar dessa bilägare förse sin bil med diesel när den egentligen behövde bensin, eller vise versa. Att använda sig av fel drivmedel är ett enkelt sätt att ödelägga motorn. På tal om motorn ska man även ta en titt på denne ibland för att försäkra sig om att den inte har börjat rosta eller har skadats. Om man är rädd för rost ska man också ta en titt på avgassystemet och direkt ersätta det om rost syns till. För att hålla avgasröret i gott skick är det förvånansvärt nog bra att ofta ta en tur ut med bilen där man kör en längre runda. Om man däremot låter bilen stå under en lång tid kan rörens kondensvatten torkas ut. När detta händer återkommer vi till risken av rost.

Utöver de tidigare nämnda tipsen bör man reparera stenskott i rutan. Vissa anser att ett mindre stenskott inte är någon fara, men den lilla skadan kan snabbt leda till en spridning som resulterar i att rutan helt och hållet spricker. Om ett stenskott uppenbarar sig ska man därför så snabbt som möjligt komma i kontakt med en mekaniker för att tillsammans lösa problemet. i värsta fall måste man byta ut glasrutan.

Oljan är viktig i alla fungerande bilar. Man ska därför ta en titt på oljan då och då samt ersätta den med små mellanrum. Ju nyare oljan är desto bättre mår bilen. Det är inte bara ren olja i tanken som är viktigt, utan även att se till så att oljan i tanken inte sjunker

för mycket. Dessutom kommer man långt om bilen är ren och skinande. Många rengör säkerligen sin bil för att den ska se ny och fräsch ut, men det är inte bara för utseendets skull som en bil bör tvättas och det är inte heller bara en utvändig tvätt. Både insidan och utsidan bör rengöras med jämna mellanrum. Anledningen till att biltvätten bör besökas varje månad är att om smuts har fastnat och inte tvättats av under en lång tid så finns det en risk att lacken skadas. Det finns alltså inga skäl att inte hålla sin bil ren.

Sist men inte minst är hjulinställning och ibland endast framvagnsinställning av behov. Kanske har man råkat slå i trottoarkanten eller så märker man att ens däck inte slits ner lika snabbt. Dessa och många fler kan vara skäl till varför man ska boka in en tid hos mekanikern för att ta en titt på hjulinställningen. Ibland behövs alla däck ställas in och man kallar då detta för hjulinställning. När endast de främre hjulen kan ställas in kallar man detta för framvagnsinställning.