Bilbesiktning

Hur klarar min bil besiktiningen?

Att besiktiga bilen är ett måste för att säkerställa att man kör ett säkert fordon. Om man nyligen har införskaffat ett nytt fordon sker bilbesiktningen för första gången efter tre år, sedan när bilen är fem år och efter detta är man tvungen att besiktiga bilen varje år. Frågan är då: Vad händer under en bilbesiktning?

Jo, när det kommer till utsidan av bilen måste de säkerställa att backspeglarna fungerar såsom de ska så att man på ett enkelt sätt kan se trafiken bakom sig. Även lampor och reflexer ska vara välfungerande för att enkelt kunna signalera till dem runtomkring en. Det får heller inte vara några läckor där bensin kan sippra ut. Till sist kontrollerar de även så att en varningstriangel finns i bilen. Om man skulle få motorstopp på vägen och vara i behov av bilbärgning måste man kunna sätta ut en varningstriangel så att folk är beredda på det stillastående fordonet i god tid innan de når dit.

Nu övergår vi till insidan, där varningslamporna måste vara i gott skick för att exempelvis visa när oljan behöver bytas eller när handbromsen ligger i. Dessutom ska bältena fungera om olyckan skulle vara framme, ratten ska det inte vara några fel på och sätet ska vara i gott skick. Rutorna, dörrarna och dylikt kontrolleras. De säkerställer även så att ett varningsmärke finns på passagerarplatsen ifall en krockkudde är installerad på den sidan.

Här tror många att det är över, men undersidan är fortfarande inte kontrollerad. Här är det viktigt att se till så att ingenting har blivit skadat eller rostigt runt stommen, fästen och bromsar. Utöver detta måste motorn vara placerad på så sätt att den inte kan lossna eller läcka olja. Även mönsterdjupet på däcken är viktiga så att man har grepp om vägen när man kör och minskar risken för att sladda. Det finns ännu fler delar av bilen som kontrolleras, men dessa är några av de saker som gås igenom under en besiktning. I slutändan provar de även att köra bilen en liten runda för att se så att allting fungerar. Här kan man själv välja om man vill vara med i bilen. Om man har några frågor angående hur besiktningen går till kan man självfallet alltid fråga teknikern. Det är nämligen vissa aspekter som vi här inte har gått igenom, såsom exempelvis miljökontrollen. Med tanke på att en bilbesiktning inkluderar så många olika moment skadar det inte att själv fråga om man har några funderingar.